VÄLKOMNA TILL UMBRIEN – ITALIENS GRÖNA HJÄRTA

 

Umbrien har också ett rikt urval lokala ostar. Landskapets mesta kända är kanske caciotta, gjorde på komjölk, men det finns också ett rikt utbud av pecorino, fårostar.
Tryffel, såväl vit som svart, hör också till Umbriens matskatt. Svart tryffel används i många regionala maträtter och sätter även smak på lokala ostar.
Från Umbriens jordar kommer linser från Castelluccio, de urgamla bönorna, fagiolina del lago, lök från Cannara och speltvete.

 

Umbrien har länge stått i skuggan av sina berömda granne Toscana. Men landskapet hör till mina favoritplatser i Italien, som jag skildrat i ett par olika program i TV-serien ”Solens mat”.
Och gillar man mat och vin så finns här rikligt att välja mellan.
Umbriens charkuterier hör till Italiens mest uppskattade. Bland specialiteterna kan nämnas prosciutto di Norcia, lufttorkad skinka från Norcia, corallina, typisk umbrisk salami, coglioni di mulo, ordagrant ”åsnetestiklar”, men en speciell salami, barbozzo, svartpepparlagrad griskind och porchetta, helstekt spädgris.

I Umbrien finns också Italiens fjärde största sjö, Lago Trasimeno, rik på insjöfisk som karp, ål och abborre.
Ett smakprov på Umbriens mathantverk visas upp i restaurang Hipp, Kalendegatan 12 i Malmö söndagen 15 april. Eventet börjar klockan 17.30.


Vill du veta mer om Umbrien?

www.prodottitipici.regioneumbria.eu

www.comune.terni.it

Tillbaka>>


Redaktör: Ludmilla Svensson