BOKA BO>>
RES MED BO>> SOLENS MAT>> SOLENS VIN>> SOLENS HÄLSA>> BÖCKER>> SOLENS KONST>>

UTMÄRKELSER>> ARKIV>> TYCKT & TRYCKT>> DICONO DI ME>> 360°>>

 
 

Solens vin

 
 

Solens vin

Min vision är att öppna portarna till den
okända italienska vinvärlden – ursprungliga
lokala druvor med tusenårig historia.
Jag har börjat i Apulien på den italienska
klacken, i dag ett av världens största odlingsområden för druvor, men med anor
sedan antiken. Jag har valt de historiska
druvorna Nero di Troia och Aglianico som med
sin rubinröda färg brukar kallas ”Söderns Barolo”. Det är ett vin som doftar söderns sol, kryddat
med sandel och mörka körsbär – helt enkelt den italienska klacken i en box!

Välkomna till min vinvärld!


 
 
 
 

 
 


Solens vin Bianco Puglia

Det har varit ett sant nöje att göra detta vita vin. 2013 års skörd av gröna druvor anses av vinmakare i Italien som det allra bästa året under 2000-talet. Klimatet var gynnsamt och druvorna fick en perfekt mognad. Resultatet har blivit ett torrt, fylligt och smakrikt vitt vin med dofter av gröna äpplen, hasselnöt och honung.

Det är ett mycket elegant vitt vin, gjort på druvorna Bombino Bianco, Fiano och Falanghina, alla ursprungliga druvsorter från Syditalien.

Bombino Bianco är den mest odlade gröna druvan i Apulien. Den jämförs ofta med Trebbiano från centrala Italien, men har en mer blommig doft. Länge trodde man att den hade spanskt ursprung, men modern forskning visar att det är en ursprunglig apulisk druva, närmast släkt med den vildväxande Muskatdruvan.

Fiano har odlats i Apulien sedan 1200-talet och är nu på väg att få en egen ursprungsbeteckning, Fiano delle puglie. Fiano förknippas normalt sett med Kampanien, men den apuliska druvan är betydligt mer aromatisk.

Den mytomspunna druvan Falanghina är  tillsammans med Aglianico den äldsta druvsorten i Syditalien. Det är en gulfärgad druva med tjockt skal som skördas slutet september början oktober. Utan att ha fatlagrats tillför den vinet en elegant vaniljton.

Vinet passar utmärkt till skaldjur och fisk, men kan också drickas som aperitif till salami och lufttorkad skinka.Solens vin Rosato Puglia

Rosévin har gamla traditioner i Apulien. Italiens allra första rosévin kom härifrån, och under sommarmånaderna är rosé det vanligaste måltidsvinet. Min målsättning var att göra ett rosévin med tydlig vinkaraktär och en bärig frisk smak.

Vi valde den ursprungliga lokala druvan Negroamaro. Det är den vanligaste röda druvan i Apulien. Den har grekiskt ursprung, och namnet kommer av svart på två språk: , niger på latin och maru på grekiska. Många har tolkat namnet som svart (negro) och bitter (amaro), men druvan har i själva verket ganska mjuka tanniner.

Negroamaro är en medelstor druva med svart-lila, ganska tunt skal. Den skördas i slutet av september, början oktober.

Efter endast åtta timmars skalmaceration har vinet jäst på ståltank i en kontrollerad temperatur på 14 grader. Vinet har en ungdomlig doft av körsbär och jordgubbar. Och det passar såväl som sällskapsvin som till lätta sommarrätter. I Apulien dricker man det gärna till fisksoppa.

Jag lovar er: mitt rosévin är ett vin som förlänger sommaren!

 
 


HETA VILDA HAVSRÄKOR
TILL HETASTE SOMMARDRYCKEN

Ett gott rosévin passar utmärkt till sommarens lätta rätter, inte minst skaldjur. Vildfångade råa kungsräkor, som finns i våra vanligaste butiker, kommer från certifierat hållbart fiske (MSC). Med chili, vitlök och färska örter är det en riktig höjdare till Solens vin rosato puglia.

Recept för 4 personer:
2 pkt råa vildfångade havsräkor (600 g)
2 vitlöksklyftor
1 chili
1 dl hackad persilja
1 msk grovt havssalt
1 msk riven parmesan
1 dl extra jungfruolja

Tina räkorna. Kör grovt hackad vitlök, chili, persilja, havssalt
och parmesan med oljan i mixer. Lägg räkorna på rygg och
skär ett snitt genom buken. Fläk upp. Placera räkorna i en
ugnsform. Skeda över den mixade marinaden. Låt stå i kylskåp
ett par timmar. Sätt in i ugn på 220 grader i 6minuter.
Gratinerade med grill i ytterligare 6 minuter.

Servera räkorna med tomatsallad eller ris.

 
 


VÄLKOMMEN TILL NYA RESMÅL I VINVÄRLDEN!

 
 

Bromölla. "Bag-in-boxen med hans signatur står som självklar ingrediens bredvid en handgjord salami och en välpaketerad ost på ett bord i föreläsningssalen."
Läs mer på>>Veckans vintips


Läs mer på>> http://www.sydsvenskan.se/mat--dryck/vin/veckans-vintips/
Anders Röttorp om Solens vin

"Solens Vin är ett annorlunda kändisvin.
Det har provats fram av Bo Hagström,
känd från sina härliga matprogram Solens Mat
med äkta lokal traditionsrik mat, med stora smaker från små orter runt om i Italien.
Vinet är utvalt i samma anda. Lokala druvor
med unika smaker, som gjorts hyggligt
lättbegripligt utan att förlora sin egenart."

http://vinbanken.se

 

Om man ser vinkulturen som en resa till nya upplevelser så vill jag bjuda på några nya resmål; charterresorna går inte längre bara till Kanarieöarna och Thailand, och samma sak är det med vinet – det finns spännande alternativ till de internationellt kända druvsorterna.

Bara i Italien finns det 580 registrerade druvsorter. Några få har blivit världsberömda: Sangiovese, Nebbiolo, Montepulciano, Barbera, Lambrusco, Verdicchio… På senare år har vi lärt oss uppskatta Syditaliens stora druvsorter Primitivo, Negroamaro och Nero d´Avola. De flesta av de gamla ursprungliga druvorna har bara varit kända på den plats där de odlas.

I takt med att intresset för biologisk mångfald ökat har allt fler börjat uppmärksamma de gamla glömda druvsorterna. Med hjälp av nya metoder för vinifiering får nu allt fler druvsorter, som tidigare bara användes för att ge extra färg åt vinet, egna huvudroller.

För att slå vakt om den kulturskatt som de gamla druvsorterna utgör har det bildats en ny organisation: Movimento per la salvaguardia e la valorizzazione dei vitigni autoctoni italiani, rörelsen för beskydd och värdering av italienska ursprungsdruvor.

När vi i vinsammanhang talar om en plats innersta väsen kallar vi det terroir. Det är jordmån, klimat, geografi, historia och traditioner som sätter sin prägel på vinet. Allra tydligast blir det om vinet görs på druvor som vuxit på samma plats i tusentals år. I vinstocken finns smaken av just den trakten där den växer. Druvan har hittat sin naturliga miljö, och klarar sig därmed lättare utan bekämpningsmedel och gödning.

Apulien på den ”italienska klacken” är ett av världens största odlingsområden för druvor. Här har odlats vin sedan antiken, och landskapet var en gång något av Edens lustgård för romarna. På de bördiga kalkrika jordarna odlas det vin på 145 000 hektar, och antalet vinbönder är över hundra tusen.

Apulien har hela 25 ursprungsskyddade (DOC) viner. Mest kända utanför landskapet är Primitivo och Negroamaro, men med hjälp av modern vinifiering har på senare år både Aglianico och Nero di Troia dragit till sig allt större uppmärksamhet. Många inhemska vinexperter anser att dessa urgamla druvsorter kanske är Syditaliens mest lovande för att göra verkligt stora viner.

Aglianco hör till Italiens allra äldsta druvor, och togs in av grekerna cirka 600 år före Kristus. Den hette ursprungligen Hellenico, men döptes om under det spanska herraväldet i Apulien. Med sin rubinröda färg och tydliga doft av mörka skogsbär brukar den kallas ”Söderns Barolo”. Den skördas så sent som i slutet av oktober.

Nero di Troia, eller Uva di Troia, ansågs länge också som en grekisk import. Men senare forskning har visat att druvan kom från området kring Kruja, en stad i nordöstra Albanien. Den har sitt namn efter staden Troia i Foggia-provinsen och odlas längs kusten ner till Bari.

Druvan ger viner med mörkröd färg, nästan svart, och kännetecknas av eleganta tanniner och en lätt ekton utan att ha fatlagrats. Den vanligaste fruktaromen som brukar förknippas med Nero di Troia är björnbär.

 
 
SUCCÉ FÖR SOLENS VIN I SOLENS KARLSTAD

 
 

Vin & Deli arrangören Stanley Wong

Det blev stor succé för Solens vin på mässan Vin & Deli i Karlstad 14-15 februari. Redan första dagen provade över 500 värmlänningar vinet, och alla gav samma betyg: MYCKET GOTT!Vin & Deli arrangerades för fjärde året och har bara blivit större. Nu deltog 83 utställare med dryck och mat, varav mycket lokalproducerat från Värmland. Den berömda solen i Karlstad – kommunen har solen som sin logotyp – lyste dock med sin frånvaro. Men trots snö och regn blev det nytt publikrekord, berättade arrangören Stanley Wong.

Våra mässgrannar, Hugo Ericson ost bistod med utsökta ostar som gifte sig perfekt med Solens vin, inte minst en fantastisk tryffelost. Efter mässan åt vi en alldeles utmärkt middag på restaurang Texas Longhorn. Och naturligtvis hade de förstått att bästa vinet i Solens karlstad är – Solens vin!

 
 
Så gjorde vi SOLENS VIN

 
 

Läs mer på "Livets Goda">>

För att förverkliga min vision om lansering av ursprungliga lokala druvsorter åkte jag till Apulien. På Cantine Teanum i San Severo utanför Foggia fick jag kontakt med ett ungt vinmakarteam med stor kärlek för traktens lokala druvor. Mitt besök hos producenten och mitt intresse för den gamla druvan Nero di Troia väckte så stor uppmärksamhet att lokaltidningen skrev en stor artikel.

Cantine Teanum är den störste premiumproducenten i området och förvaltar fem vingårdar. Tillsammans med enologerna inspekterade jag samtliga odlingar, och till slut valde vi ut vinrankorna till Solens vin. Det är vinrankor som är hårt beskurna för att hålla nere skördeuttaget.

Vinet görs genom en kombination av metoderna ripasso och appassimento, som producenten kallar ripassitivo.  Appassimento, lufttorkning,  innebär att en del av druvorna får sitta kvar på vinrankan cirka tio dagar efter normal skördetid. Druvorna läggs därefter i små lådor av trä och får torka i solen under tre dagar. Under den här processen förlorar druvorna cirka 40 procent av sitt vatteninnehåll, men den relativt korta torkningstiden gör att fruktsyran förblir intakt och ger vinet friskhet.

Ripasso, omjäsning,  innebär i det här fallet att vinet får en andra jäsning tillsammans med de lufttorkade druvorna. Resultatet blir ett vin med intensiva aromer och en koncentrerad smak.

Druvorna handplockas, och förutom Nero di Troia och Aglianico ingår lokalt odlad Merlot.

Efter noggrann selektering pressas druvorna och lagras på ståltank.

Från 2011 års skörd är vi stolta att nu kunna presentera Solens vin – Apulum Rosso.

 
 


Bo Hagström bjuder på två Apulien-inspirerade recept till Solens vin


Det är mat och vin med livfulla och högljudda smaker från ett soldränkt Apulien.
Ugnsbakade rätter, så kallade tiella, är mycket vanliga i Apulien.
De serveras ofta som huvudrätt. Kombinationen zucchini och lamm för tankarna till Grekland,
och det var också grekerna som introducerade de äldsta druvsorterna i Apulien.
De smakrika oxruladerna kallas dialektalt för "i brasciol de la demènech", söndagsrulader.Recept för 4 personer: 
  GRATÄNG MED LAMMRAGU
Tiella al ragù d´agnello

Såsgrund:
2 msk extra jungfruolja
1 gul lök
1 morot
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin

Ragu:
2 msk extra jungfruolja
400 g lammfärs
3 dl grönsaksbuljong
1 dl passerade tomater
2 msk tomatpuré
salt och svartpeppar 

Fyllning:
500 g fast potatis
1 zucchini
4 mogna tomater
250 g mozzarella

Hetta upp oljan i stekpanna. Fräs fint hackad lök, morot, selleri och vitlöksklyftor. Salta och peppra. Tillsätt vin och låt sjuda tills vinångorna försvunnit. Ställ åt sidan.
Hetta upp olja i stekgryta. Bryn lammfärsen. Tillsätt såsgrunden, buljong, passerade tomater och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter.
Skiva potatis zucchini och tomater. Lägg ett lager ragu i botten på en ugnsform. Täck med potatis, zucchini och tomater. Skär mozzarellan i skivor. Lägg hälften över grönsakerna. Täck med ett lager ragu. Lägg i resterande potatis, zucchini och tomater. Toppa med resterande mozzarella.
Grädda mitt i ugnen i 180 grader i ca 45 minuter.

 
   
  OXRULADER MED BROCCOLIMOS
Brasciole con purè di patate e broccoli

Tomatsås:
8 − 10 körsbärstomater
1 msk extra jungfruolja
4 dl passerade tomater
salt och peppar

8 stora skivor lövbiff (ca 800 g)
salt och peppar
100 g pancetta eller rimmat sidfläsk
100 g getost
1 msk extra jungfruolja + 1 msk smör

Broccolimos:
500 g potatis av mjölig sort
1 broccolihuvud
1 dl mjölk
2 msk extra jungfruolja
salt och peppar

Börja med tomatsåsen. Lägg tomaterna i en ugnsform. Ringla över olja och rosta tomaterna i ugn i 180 grader i ca 15 minuter. Värm upp passerade tomater i en kastrull. Tillsätt rostade tomater. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra i ca 10 minuter.

Dela lövbiffarna på mitten så att du får 16 rulader. Lägg ut dem på en skärbräda. Salta och peppra. Lägg en tunn skiva pancetta eller sidfläsk
på varje lövbiff. Smula getosten och lägg på. Rulla ihop ruladerna och fäst med tandpetare. Hetta upp fettet och stek ruladerna runt om. Lägg ruladerna i tomatsåsen och låt småputtra medan potatisen kokar.

Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Skär broccolin i små buketter och låt koka med de sista 3 minuterna. Slå av vattnet och ånga av potatisen. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Vispa eller stöt sönder potatis och broccoli. Tillsätta olja och rör om. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp rulader på varma tallrikar. Skeda upp tomatsås och broccolimos.

 

 
   
 
BOKA BO>>
RES MED BO>> SOLENS MAT>> SOLENS VIN>> SOLENS HÄLSA>> BÖCKER>> SOLENS KONST>>

UTMÄRKELSER>> ARKIV>> TYCKT & TRYCKT>> DICONO DI ME>> 360°>>

 


E-post: bo-hagstrom@telia.com
Tel:+46705697086

Bilder: Ludmilla Hagström

  COPYRIGHT 2012